RASA CHAROLAISE

BOVINE DE CARNE IN ROMANIA

Caracteristicile rasei

   Despre rasa:   

    Rasa numărul 1 în Franţa şi Europa, reprezentând ½ din numărul de vaci de carne din Franţa şi ½ din Europa. Datorită calităților sale, rasa Charolaise s-a adaptat bine în peste 70 de tări de pe 5 continente.
   Aceste vaci sunt foarte rezistente la temperaturi extreme suportând bine frigul, dar şi temperaturile ridicate.
   De asemenea, dintre vacile mame folosite la metisări cu rase de carne, 40% au tată Charolaise. 

   O rasă uşor de crescut
 Fiind de o docilitate fără pereche, îi permite crescătorului o muncă uşoară şi o manipulare sigură.
   Fătarea este uşoară în proportie de 91%. În ultimii ani, procentul s-a ameliorat considerabil printr-o selectie intensivă. Datorită bunelor calități maternale ale rasei, viţeii cresc ușor și cu o conformație bună.

  De asemenea, carnea obţinută are calități organoleptice renumite la nivel mondial, fiind dietetică, fără surplus de grăsime (doar 10% în comparație cu 15-30% la alte rase), fiind cea mai apreciată şi cunoscută carne în Franța.

   Eficacitate alimentară
  La vacile Charolaise se întâlneşte cea mai bună valorificare a furajelor, în special a celor grosiere. Această eficacitate având ca rezultat, un spor mediu zilnic (SMZ) superior altor rase de carne.

   Caracteristicile rasei

● Dezvoltarea corporală: talia de 135-140 cm la vaci şi 142-155 cm la tauri, cu o greutate corporală cuprinsă între 700-1000 kg la femele şi 1000-1650 kg la masculi.

● Conformația corporală este caracteristică raselor de carne, de tip morfologic brevimorf, format corporal dreptunghiular. Spre deosebire de rasele englezeşti de carne, perfectionarea rasei Charolaise s-a făcut pe baza selecției, după lungimea corpului şi a dezvoltării musculare,  rezultând o masă musculară bine definită şi cu mai puțină grăsime.

● Culoarea robei este alb-murdară sau alb-gălbuie până la galben deschis. Oglinda botului este roz, ongloanele galbene, pielea groasă și părul uneori ondulat.

● Temperamentul este liniştit. În ultimii ani a fost acordată o atenție deosebită temperamentului deoarece s-a constatat că acesta are consecințe negative asupra producției, bunăstării animalelor și siguranței muncitorilor.

   Rasa prezintă precocitate bună, cu indicatori de reproducţie ridicaţi. Legat de aspectele de producție și reproducţie, întâlnim fătările gemelare în proporţie de 4%, greutatea la naştere cuprinsă între 42-45 kg şi greutatea la înţărcare de circa 286 kg la femele şi 302 kg la masculi.

   Fiind o rasă specializată pentru producţia de carne, vacile adulte pot atinge greutăți de 1000 de kg, tineretul îngrăşat intensiv realizează un SMZ de 1400-1800 de grame iar randamentul la sacrificare este de 56-65%.

   Animalele din rasa Charolaise, cu o conformație remarcabilă, produc carcase grele cu carne slabă, uşor marmorată, apreciată pentru gustul şi savoarea deosebite.

    Registrul genealogic

    R.G. este instrumentul de ameliorare genetică a raselor de bovine, în scopul îmbunătăţirii performantelor animalelor. A.C.B.C.R – societate de ameliorare recunoscută la nivel european, are ca obiectiv principal ameliorarea genetică a efectivelor de bovine cuprinse în Programele de Ameliorare aprobate pentru rasele de carne CHAROLAISE și LIMOUSINE.

    Ameliorarea animalelor este procesul de îmbunătatire dirijată a potenţialului productiv, a caracterelor ereditare ale genofondului populaţiilor de animale domestice. Activitatea de ameliorare se realizează prin lucrări de selecţie, efectuate pe baza controlului performanţelor de producție (CPP) și a reproducției dirijate. 

Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România

Contact

Adresa

Localitatea Pojorâta, nr 127A, județul SUCEAVA

e-MAIL

asociatia@acbcr.ro

TELEFON

0784 184 613