RASA LIMOUSINE

BOVINE DE CARNE IN ROMANIA

Caracteristicile rasei

Scurt istoric:   

   Originară din Franţa, rasa Limousine s-a format de-a lungul a mai multor secole în zona orașului Limoges, regiunea Limousin, dezvoltându-se ca rasă în condiții vitrege de clima si resurse. Reuşind să se adapteze aceasta a  dobândind o rezistenţă, sistem imunitar şi adaptabilitate neobişnuite. Rasa s-a dezvoltat în direcția specializării pentru producţia de carne, cu o carcasă bine îmbrăcată în musculatură, fără acoperire excesivă de grăsime. Astăzi, vitele Limousine sunt încă denumite “animalul măcelarului” în Franţa.

Caracteristicile rasei:

   O rasă precoce, vârsta primei fătări fiind în jurul vârstei de 2.5 ani. Totodată, este una din rasele cu o  longevitate remarcabilă.

● vacile au o fecunditate şi fertilitate foarte bună;

 

● greutatea la naştere este cuprinsă între 40-42 kg, peste 95% din fătări sunt uşoare fără asistență. Vacile fată de obicei singure în natură, având un simț matern foarte dezvoltat,viţeii sunt viguroşi;

● vacile nu se mulg, viţelul suge 8-10 luni;

● tineretul supus îngrăşării intensive la 3-4 luni poate atinge greutăți de 170-200 kg şi carcase cu greutăți de 110-130 kg; la 8-10 luni greutatea de 350-450 kg; iar la 10-15 luni 500-550 kg, respectiv carcase de 270-320 kg. Cu un spor mediu zilnic de 1000-1300 g şi un randament la sacrificare de 54-62%, din care peste 80% carne în carcasă;

● dezvoltarea corporală: talie 135-140 cm la vaci şi 140-155 cm la tauri, greutatea corporală este de 650-850 kg la femele şi 1000-1300 kg la masculi;

● conformația corporală este caracteristică raselor de carne, tip morfologic brevimorf, cu piept adânc, rotunjit, coaste bine arcuite, spate larg, drept și bine îmbrăcat în musculatură, o crupă mare și bine rotunjită, pulpe adânci și bine dezvoltate. Membre fine, dar puternice cu ongloane rezistente la factorii de mediu, fac ca incidența cazurilor de pododermatite grave să fie mică la această rasă;

culoarea robei este omogenă, roșie-cărămizie, fără contur sau pete, cu o nuanţă mai deschisă în: zona ventrală a corpului, faţa internă și distală a membrelor și a cozii, precum și în jurul mucoaselor. Mucoasele sunt roz, nepigmentate.

● comportamentul general trebuie să fie liniştit şi permisiv cu îngrijitor(ul/ii);

 

   Avantajele rasei
   Vacile Limousine îmbină foarte bine atât calitățile maternale cât şi de reproductie cu aptitudini ale producției de carne excepționale.

  Având în vedere valoarea comercială a carcaselor, uşurinţa şi rentabilitatea la întreținere, rasa Limousine este foarte eficientă pentru crescători:
• Rată de conversie ridicată a furajelor;
• Randament mare la sacrificare;
• Ușurință la fătare;
• Fertilitate şi longevitate productivă.
Datorită calităților ei, rasa este răspândită în toată lumea și se foloseşte la încrucişări industriale cu rasele locale.

   Registrul genealogic

    R.G. este instrumentul de ameliorare genetică a raselor de bovine, în scopul îmbunătăţirii performantelor animalelor. A.C.B.C.R – societate de ameliorare recunoscută la nivel european, are ca obiectiv principal ameliorarea genetică a efectivelor de bovine cuprinse în Programele de Ameliorare aprobate pentru rasele de carne CHAROLAISE și LIMOUSINE.

    Ameliorarea animalelor este procesul de îmbunătatire dirijată a potenţialului productiv, a caracterelor ereditare ale genofondului populaţiilor de animale domestice. Activitatea de ameliorare se realizează prin lucrări de selecţie, efectuate pe baza controlului performanţelor de producție (CPP) și a reproducției dirijate. 

Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România

Contact

Adresa

Localitatea Pojorâta, nr 127A, județul SUCEAVA

e-MAIL

asociatia@acbcr.ro

TELEFON

0784 184 613